Survival Challenge Malaysia (24 Hours) Bertahan Hidup Guna Barang Kedai RM2.10 !



Trip kali ini aku buat satu challenge iaitu cuba survive selama 24 jam di pulau dengan hanya menggunakan 10 barang yang aku pilih di kedai ECO yang setiap satu berharga RM2.10 sahaja.Tonton sehingga habis video untuk mengikuti pengalaman aku disana.

Jom Follow/Like Social Media F.O.C guys:

Di Facebook:
Di Intagram:
Business/Review/send me your product deal via email frugaloutdoorchannel@gmail.com

FAQ (soalan popular & jawapan)
1) Q: Tent yg FOC pakai sekarang
A: Naturehike Cloud Up 2 (
2) Q: Flysheet yg FOC pakai sekarang
A: Hisea 3×3 meter (tak dijual lagi sekarang,company stop production)
3) Q: Guna kamera apa
A: Canon 200D + GoPro Hero 6 + Akaso V50X
4) Q: Guna motor apa
A: Bajaj/Modenas V15 (dah modi@custom,kos RM3200+)
5) Q: Tak takut hantu ke
A: Ajaran Islam tak suruh takut hantu,percaya wujud dah la geng hehe
6) Q: Boleh join
A: Tak janji boleh (tak plan trip biasa last minit suka2 hati je on)
7) Q: Macam tengok arah Kiblat
A: Ada jual kompas Kiblat atau boleh guna aplikasi di HP
8) Q: Macam mana berak/kencing
A: Tempat xda toilet guna konsep korek&kambus,cuci guna air sungai/laut
9) Q: Nama alat nyalakan api gores-gores tu apa
A: Ferro Rod (
10) Q: Kasut boot yang digunakan
A: Altama Maritime Assault Mid Cut
11) Q: Seluar outdoor yang dipakai
A: Mahameru Survival Soul (Indonesia)
12) Q: Abg ni solat tak??
A: Kalau tak solat,tak ingat Tuhan kau ingat aku berani ke camping sorang2 tu haha

Tonton video-video dari kategori sama klik link ke playlist:
Solo Camping –
Motor Camping/Custom –
Camping with friends –
Bushcraft Project –
Camping Tips,Hiking & Others –

#24hourschallenge #survival #solocamping