Survival Challenge Malaysia (24 Hours) Bertahan Hidup Guna Barang Kedai RM2.10 !



Trip kali ini aku buat satu challenge iaitu cuba survive selama 24 jam di pulau dengan hanya menggunakan 10 barang yang aku pilih di kedai ECO yang setiap satu berharga RM2.10 sahaja.Tonton sehingga habis video untuk mengikuti pengalaman aku disana.

Jom Follow/Like Social Media F.O.C guys:

Di Facebook:
Di Intagram:
Business/Review/send me your product deal via email frugaloutdoorchannel@gmail.com

FAQ (soalan popular & jawapan)
1) Q: Tent yg FOC pakai sekarang
A: Naturehike Cloud Up 2 (
2) Q: Flysheet yg FOC pakai sekarang
A: Hisea 3×3 meter (tak dijual lagi sekarang,company stop production)
3) Q: Guna kamera apa
A: Canon 200D + GoPro Hero 6 + Akaso V50X
4) Q: Guna motor apa
A: Bajaj/Modenas V15 (dah modi@custom,kos RM3200+)
5) Q: Tak takut hantu ke
A: Ajaran Islam tak suruh takut hantu,percaya wujud dah la geng hehe
6) Q: Boleh join
A: Tak janji boleh (tak plan trip biasa last minit suka2 hati je on)
7) Q: Macam tengok arah Kiblat
A: Ada jual kompas Kiblat atau boleh guna aplikasi di HP
8) Q: Macam mana berak/kencing
A: Tempat xda toilet guna konsep korek&kambus,cuci guna air sungai/laut
9) Q: Nama alat nyalakan api gores-gores tu apa
A: Ferro Rod (
10) Q: Kasut boot yang digunakan
A: Altama Maritime Assault Mid Cut
11) Q: Seluar outdoor yang dipakai
A: Mahameru Survival Soul (Indonesia)
12) Q: Abg ni solat tak??
A: Kalau tak solat,tak ingat Tuhan kau ingat aku berani ke camping sorang2 tu haha

Tonton video-video dari kategori sama klik link ke playlist:
Solo Camping –
Motor Camping/Custom –
Camping with friends –
Bushcraft Project –
Camping Tips,Hiking & Others –

#24hourschallenge #survival #solocamping

46 comments

  1. Lokasi : Pulau Talang, Pantai Remis,Perak
    Terima kasih sudah menonton geng,kalau video ni dapat 3000 likes aku akan buat next challenge macam ni lagi..jangan lupa LIKE guysโ˜..komen ๐Ÿ‘‡ dan share kan ke SocMed kalian..TQ๐Ÿ˜Ž

  2. bang datang la kedai bro adam steamboat n grill dia sebaris dengan kedai eco 2 rm yang
    abang pergi tu la

  3. Terbaik.

    ุฑูŽุจู‘ูŽู†ูŽุง ูˆูŽู„ูŽูƒูŽ ุงู„ู’ุญูŽู…ู’ุฏู ุŒ ุญูŽู…ู’ุฏู‹ุง ูƒูŽุซููŠุฑู‹ุง ุทูŽูŠู‘ูุจู‹ุง ู…ูุจูŽุงุฑูŽูƒู‹ุง ูููŠู‡ู

    Wahai Rabb kami, bagi-Mu segala puji, aku memuji-Mu dengan pujian yang banyak, yang baik dan penuh dengan barakah.

  4. Tunjuk contoh baik dgn membersih dan membawa keluar sampah dri pulau itu
    Itu yg patut ditanam dlm minda setiap org yg bermalam di situ

  5. Boruto naruto kurama the best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best best

  6. content memang menghiburkan, cuma saya terkilan abg korek pasir guna belah mata pisau… kalau guna belakang pisau kan tak la merosakkan mata pisau

  7. Perh.. Terus rasa nk try jgk.. Tp rasenye xkan berani sorang2.. Kalo berdua ok kot.. Takut mati akal. ๐Ÿ˜…

  8. Kecewa dengan mentaliti manusia yang pernah dtg ke situ dan tak jaga kebersihan, sangat2 kecewa ๐Ÿ™

  9. 10 jenis barang bukan 10 barang …. kalau ikut air tu dah 2 barang …litter dah 3 barang …kat situ jer dah 5 barang

  10. Aku RASA DHA LEBIH 10 KALI AKU TENGOK VIDEO NI TAK JEMU DO
    PASTU KALAU KORANG NK TAHU YT YG RECOMMENDED KAN AKU PASAL VIDEO NI DAN SEJAK TU AKU MINAT GILER GAN CHANNEL NI

Leave a comment

Your email address will not be published.